Sonbahar aylarının gelmesi ile beraber okula dönüş heyecanı, çocukları olduğu kadar ebeveynleri de etkiliyor. Yazın rehavetinden yavaş yavaş kurtulanlar için ise Eylül ayı, yeni başlangıçları ve yeni motivasyonları müjdeliyor. Okul çağındaki çocukları için mekan tasarımlarında daha ferah ve konsantrasyon artırıcı çözümler arayan aileler için ise EDDA Mimarlık Kurucusu İç Mimar Eda Tahmaz, çocuk odalarının tasarımındaki en önemli unsurun ışığın yönü olduğunu belirtirken, konsantrasyon artıran püf noktalar içerisinde sarı ve mor tonları başta olmak üzere canlı renk kullanımı ve mobilyaların ergonomisi üzerine görüşlerini aktarıyor.
Gerçekleştirdiği tüm projelerinde gün ışığının önemine vurgu yapan İç Mimar Eda Tahmaz, çocuk odalarının tasarımında ise ışığın yönünün, yatak, dolap ve çalışma masasının yeri ile pencere ve kapının konumunu, hatta tavan yüksekliğini dahi belirlediğini söylüyor. Çalışma alanına olabildiğince doğal ışığı alabilmenin ve kapı yönüne göre oda metrekaresini en verimli kullanabilecek şekilde bir plan oluşturmanın ilk adımlar olduğunu belirten Tahmaz, mekana doğal ışık yeteri kadar gelmiyorsa endirekt aydınlatmayla gün ışığından faydalanılabileceğini aktarıyor. Odayı olabildiğince aydınlık ve ferah tutmak için ise seçilen boya ve duvar kağıdının payı büyük. Renk seçimlerinin odada hem sıcak ve samimi hem de ferah ve iç açıcı bir doku yaratacak şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Tahmaz’a göre, geniş pencereler ve ayna kullanımı ile mekanda daha da ferah bir algı yaratmak mümkün.
Güçlü petrol yeşilleri ve mavileri, bordolar, morun tonları ve canlı sarılar 2018 yılında dekorasyonda en çok tercih edilen renk trendleri arasında yer alıyor. Daha soft renkler ise dengeleyici bir unsur olarak koyu tonlarla harmanlanabiliyor. Uçuk bejler, bebek mavisi ve toz pembe gibi açık tonların bu sene de kullanılmaya devam edileceğini aktaran Tahmaz, renklerin, pirinç ya da bakır detaylar ve aksesuarlar ile kombinlenebileceğini, bu şekilde çocuk odalarında hem şık hem de sürprizli bir görünüm yaratılabileceğini belirtiyor.
Çalışma için ayrılan bölümde sandalyenin ergonomisinin konsantrasyon açısından en az renk seçimi kadar önemli olduğunu dile getiren Tahmaz, seçilen malzemelerin kanserojen maddeler ve alerjenler içermemesi gerektiğini özellikle vurgularken, en iyi çözümün, malzemelerin ham hallerini kullanmaya ya da geri dönüşümlü malzemeleri kullanmaya özen göstermek olduğunu, bu şekilde çocuklara çevre bilincinin de aşılanacağını belirtiyor. Mekanı kullanacak çocukların yaş grubuna göre belirlenecek detaylar ile sivri köşelerden kaçınılıp, mobil elemanlar da kullanılabilir.
Gelişen ve değişen teknolojik gelişmelerin, tasarım ihtiyaçlarını da şekillendirdiğini ifade eden Tahmaz, bilgisayar ve müzik sistemlerinin kullanıldığı teknolojik detaylar ile yatak ve çalışma masalarına entegre olan akıllı tahtaların çocukların yaratıcılıklarını artırarak sosyal gelişimlerine katkı sağladığını söylüyor ve ekliyor: “Çocuk odalarında dikkat dağınıklığını minimum düzeyde tutabilmek adına dağınıklığı önleyen çekmece ve dolaplar tercih edilmeli, derslerine konsantre olmalarını sağlayacak bir çalışma köşesi oluşturulmalı, rahat ve sağlıklı bir yatak seçilmelidir. Okul çağındaki çocuk odaları için zeka gelişimlerini olumlu etkileyecek sarı ve mor tonlar birlikte kullanılabilir. 11 – 12 yaşlarındaki çocuklar için ise kırmızı, turuncu, sarı ve tonlarındaki renkleri tercih edebilirsiniz. Ders çalışırken konsantrasyon eksikliği yaşayan çocuklar için yeşil renkli duvarlar faydalı olacaktır. Yeşil tonları aynı zamanda çocukların güven duygusunu geliştirerek rahatlamasını sağlayacaktır.”