British American Tobacco (BAT) Türkiye Genel Müdürlüğü, ofis tasarımlarında 25 yılı aşkın tecrübeye sahip olan Y. Mimar Gürhan Bakırküre liderliğinde Arçelik, ING Bank, Şişecam, Deloitte, Roche gibi yerel ve uluslararası ölçekteki kurumsal firmalar için “çalışma kültürü çözümleri” üreten Bakırküre Architects tarafından modern, sıcak ve zamansız bir mimari anlayış ile kurgulandı. Ofis aynı zamanda ileri teknoloji donanımı ve kablosuz ortamı ile dikkat çekiyor.
British American Tobacco Türkiye ekibi işbirliği ile öncelikle olarak bir atölye çalışması düzenleyen Bakırküre Architects, bu atölye çalışmasının sonucunda belirlenen çalışan ihtiyaçlarını baz almış, bir tasarım şeması oluşturmuş ve verilen tüm kararlara bu beklentileri işlemiş. Projede, hiyerarşi yerine sosyalliğin, durağan oturma düzeni yerine hareketin temellendirildiği, sosyal bir ofis hayatı sunulmuş.
BAT Türkiye’nin yaş ortalaması oldukça genç ve enerjisi yüksek çalışanları için, daha esnek, daha iyi bir iş-hayat dengesi sunan ve “Hareket Temelli Çalışma Sistemi”ne dayalı bir çalışma ortamı kurguladıklarını aktaran Y. Mimar Gürhan Bakırküre, departmanların birbirleriyle olan ilişkilerini gözeterek bir sirkülasyon haritası oluşturduklarını dile getiriyor ve ekliyor: “Çalışma birimleri, sosyal mekanlar, toplantı alanları bu haritada homojen, herkesin kullanım ve ulaşımına kolay noktalarda hayat buldu. Sosyal alanlar ve çalışma alanları birbirinin işlevini destekler nitelikte yaratıldı. Projenin en hareketli noktaları ise her biri birbirinden farklı konsepte sahip kitchenetteler ile gün boyu kullanımına açık ve birçok farklı işlevi içinde barındıran geniş ve ferah fonksiyonel yemekhane alanı oldu.”
Bakırküre Architects tarafından çevre dostu bir yaklaşımla ele alınan British American Tobacco (BAT) Türkiye Genel Müdürlüğü ofisinde, herhangi bir baz binaya kıyasla aydınlatmada %25, ısıtma, soğutma ve havalandırmada %40, su tüketiminde ise %35 tasarruf sağlanmış. Doğru senaryolandırılmış bir otomasyon sistemi ile kurgulanan ofiste bütün teknolojik alt yapı ise kablosuz olarak uygulanmış, bu da ofis içerisindeki mobiliteye ciddi bir katkı sağlamış. Günlük depolama ve teknoloji ihtiyaçlarının simülasyonu yapılarak yön verilen projede tüm depolama stratejisi yeniden oluşturulmuş. Kağıtsız ofis için yatırım ve ortak davranış prensipleri belirlenerek, günlük kullanılan dosya ve kâğıt kapasitesinde %65’lere varan bir düşüş elde edilmiş.
BAT Türkiye Genel Müdürlüğü’nün toplamda 4.260 metrekarelik alana sahip iki katı, giriş ve resepsiyona yakınlığı esas alarak döşemede açılan boşluk sayesinde birbirine fonksiyonel ve modern bir merdivenle bağlanmış, bu da ofis içerisindeki sirkülasyonu ve hareketi desteklemiş. Açık ofislerde sıradanlaşan, tekdüze 6’lı çalışma istasyonu düzeni yerine şaşırtmalı bir yerleşim planı yapılmış. Çalışanların bir araya gelerek pop-up toplantılar yapabileceği, küçük kahve molalarına olanak sağlayan, birbirinden farklı sosyal alanlar, çalışma istasyonlarının arasında konumlandırılmış. Bina kanatlarının kesişim noktaları gözetilerek her biri farklı konseptteki kitchenette alanları yaratılmış. Bir okuma odasını da içinde barındıran bu mutfak kafeler, kişilerin bir araya gelerek hem dinlenmelerini hem de farklı biçimlerde bir arada çalışabilmeleri gözetilerek tasarlanmış. Kullanıcıların gerektiğinde mahremiyetlerini sağlayabilme istekleri göz önünde bulundurularak açık ofisler içerisinde telefon görüşme alanları yaratılmış, bu alanlar aynı zamanda odaklanarak çalışabilme imkanını da sağlayacak şekilde planlanmış. Kurumun genç ve dinamik kimliğini yansıtan renk kararları, grafik tasarımlar ve iletişim mesajları ile her bir çizgi projenin kimliğini yansıtmış.
BAT Türkiye Genel Müdürlüğü ofisinde, günün ve markanın ihtiyaçlarına yanıt veren ve sürdürülebilirlik kararını destekleyen malzeme seçimleri yapılmış. Yeşil doku, cam, mermer ve ahşabın bir araya gelişiyle doğaya entegre bir tasarım, üç ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak kullanıcılarıyla buluşturulmuş.
British American Tobacco Türkiye ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Gökhan Bilgiç:“Çalışanların mutlu ve huzurlu olmadığı bir kurumun sürdürülebilir bir başarı sağlaması mümkün değil. Bu nedenle yeni ofisimizde klasik bir çalışma mekânından ziyade, ofisin her noktasında çalışılabilen, fonksiyonel ama aynı zamanda keyifli bir konsept yaratma hedefiyle yola çıktık. Ofisin tasarım sürecinden başlayarak projenin her aşamasında “çalışan dostu” fikirlerle ilerlemeye özen gösterdik” diyerek projeye olan yaklaşımlarını özetliyor.
BAT Türkiye’nin her zaman yeniliklere öncülük ettiğini vurgulayan Gökhan Bilgiç, “Tasarımın şekillenmesinde en büyük rol çalışanlarımıza ait. Onların istek ve beklentilerini öğrenmek için pek çok çalışma yaptık ve tasarım toplantıları ile ihtiyaçları tam olarak belirledik” diyor ve ekliyor: “Çalışma alanı içerisinde yer alan sosyal ve yeşil alanlar, merdivenle bağlanan katlar, açık ofiste özel görüşmeler için uygun mekanlar çalışanlarımızın istekleri arasında öne çıkanlardı ve biz Bakırküre Architects’ in desteğiyle tüm bu istekleri hayata geçirdik. Yeni ofisimize teknoloji anlamında da önemli yatırımlar yaptık. Tüm bu özellikleriyle yeni ofisimizin çalışanlarımız arasındaki iletişimi ve verimliliğimizi arttıracağına hiç şüphem yok.”